Kirándulás a katalán fővárosban

 

 

           

            A Madriddal állandó rivalizálásban álló Barcelona, 1,6 milliós lakosságával Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa. Ezen felül a világ egyik leghíresebb, és legizgalmasabb metropolisza, a legtöbben szerepeltetik az "ide szeretnék eljutni" kívánságlistájukon e katalán várost. Ez azonban, például Rómától, vagy a horvát városoktól eltérően nem ősrégi épületeinek, és többezer éves történelmének köszönhető, pont ellenkezőleg: Barcelona a modernizmus fővárosa, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne, valamint a modern várostervezés egyik legjobb példája. 

            

           

           Barcelona (spanyolul [barθe'lona], katalánul [bərsə'lonə]) Spanyolország második legnagyobb városa, Katalónia fővárosa, a területét és népességét tekintve első helyen álló Madrid spanyol főváros „örök riválisa”. A Generalitat de Catalunya, azaz a Katalán Kormány székhelye. Érseki központ és egyetemváros, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa.

             

                            

                 A Passeig de Gracia 43 alatt található szecessziós ház 1905-1907 között épült Gaudi, és Josep Maria Jujol tervezésében, és szintén a világörökség része. A Barcelona egyik igen előkelő negyedében álló lakóépület eredetileg egy középosztálybeli család számára készült. A Casa Battlóra nézve úgy tűnhet, hogy a tervezők célja nem más volt, minthogy az egyenes vonalakat teljes mértékben mellőzzék. A két híres Gaudi épület, a Casa Batlló, és a Casa Milá a híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián található, amelyről önállóan is érdemes megemlékezni. Ez Barcelona legszebb, és legimpozánsabb sugárútja, a katalán város Champs-Elysées-je, vagy Andrássy útja. Az Avenida Diagonaltól a Placa Catalunyig húzódó sugárúton találhatók a legjobb boltok, üzletek, éttermek, és kávéházak - persze mind nagyon drágák. Gaudi két épületén kívül más fantasztikus modernista alkotások is találhatóak itt. A 20. század első felében épült házak lakói Barcelona leggazdagabb polgárai voltak.

                                                        

              

            Az IMAX-mozi, és Barcelona akváriuma a gyermekek számára (is) nagy élményt fog nyújtani. A Barcelona Aquariumban 35 akvárium található, melyekben 11.000 tengeri állat (összesen 450 különböző faj) él. Az akvárium rendelkezik egy 80 méter hosszú, vízalatti csatornával is. Az akvárium szomszédságában van az IMAX Port Vell, így akár fokozhatjuk is az élvezeteket: az akváriumban tett látogatás után megnézhetünk pl. egy félelmetes 3D-s cápás filmet.

             

            

A Montjuic adótorony.(Torre Telefónica) A 136 méter magas tornyot az olimpiára építették, és használták is az olimpia alatt a TV adás sugárzására. A tornyot 89-ben kezdték el építeni, és egy az olimpia lángot vivő atlétát akar ábrázolni. Az alja a város építészetét meghatározó Gaudí után mozaikokból készült. A torony egyébként egy óriás napóra is egyben.

            

            

 Óóó, igen, ezért jöttünk, hatalmas pálmafák amíg a szem ellát, tenger, mediterrán levegő... Mi kell még? Hajnalban ugyan ilyen kihalt ez a Passaid de Colonnal párhuzamos pálmafás korzó szakasz a Rambla del Mar és a katalán múzeum között, de napközben megannyi önjelölt művésszel, és kisebb-nagyobb rendezvénnyel találkozhatunk itt.

                                                                   

                

          Barcelonában járva mindenképpen az egyik legszebb látnivaló a Güell-Park, ahol egy olyan kertet, parkot ismerhetünk meg, ami megérdemelten vált a Világörökség részéve rövid idő alatt. A híres építész Antoni Gaudi nevéhez fűződik ez a művészeti alkotás a Pelada hegyen.
Egész évben rengeteg nézelődő és turista látogat el ide. Sokszor még egy fotó készítésért is sorba kell állni.  Ez egy tájkert, egy álom, egy mesevilág, sokszínű mozaikokkal, a parkot őrző sárkánnyal, gyönyörű fákkal és óriás kaktuszokkal.

           

               

Fantasztikusan nagy élményt nyújtó, gyönyörű, mindenkit elkápráztató víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére változtatják színeiket, és formáikat. A különböző kutaknál más-más zenéket játszanak a klasszikustól (Verdi, Strauss, Mozart) a modern, kortárs zenéig. Persze soha sem hiányzik a Montserrat Caballé és Freddie Mercury által énekelt híres Barcelona c. szám. A show 15 perces, de nem baj, ha pont lemaradunk a kezdésről, hiszen 15 perc szünet után újrakezdődik. Érdemes fentről, lentről, középről, és több nézőpontból is megnézni az előadást. A fantasztikus látvány ráadásul ingyenes, így ez egy olyan látnivaló Barcelonában, amit nem szabad kihagyni.

 

vissza a címoldalra

 


godonypitu.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!